"10% - מה הופך אדם לגיבור?"- הוא סרטו השישי של הבמאי הדוקומנטרי זוכה הפרסים יואב שמיר, שעיתון הגרדיאן הבריטי תיאר אותו כ"במאי שיוצר דיוקנאות יפיפיים של אמיתות מכוערות".
בסרטו החדש, נקודת המוצא היא תמונה שצולמה בעצרת נאצית בהמבורג 1936, בה מתועדים אלפי משתתפים המניפים את ידם במוהל היד הנאצי וביניהם אדם אחד המשלב את ידיו בהתרסה.
התמונה הובילה את שמיר לתהות - מה הוא היה עושה אילו היה נמצא באותה בסיטואציה והאם המתריס ראוי לתואר "גיבור"? ומשם הוא יוצא למסע החיפוש אחר גיבורים והתכונות הנדרשות להפוך לכזה.
שמיר מנסה להבין מה צריך כדי להפוך ל"גיבור" ויוצא למסע אישי, הומוריסטי חוצה ארצות, הנע בין גרמניה וארה"ב, דרום אפריקה וקונגו, ובין ישראל ופלסטין בניסיון למצוא תשובה. באפריקה הוא תוהה על קנקנם של קופי אדם מסוגים שונים בכדי להבין אם יש בסיס אבולוציוני לשאלה, מקיים סדרה של ראיונות עם חוקרי מח, גנטיקאים ופסיכולוגים, ועם גיבורים מסוגים שונים, ביניהם: פועל בניין שחור מהארלם שקפץ להציל אדם שנפל לפסי הרכבת התחתית בניו יורק, חסידת אומות עולם מבלגיה, פעילת שלום מדרא"פ ועוד. לקראת סופו של המסע מכוון שמיר את עדשת המצלמה למתנגד הכיבוש הישראלי, טייס חיל האוויר לשעבר, יונתן שפירא ומעלה את שאלת הגבול הדק שבין גבורה לבגידה. בדומה ל'קוסם מארץ עוץ', בכל מפגש, מול כל אדם, שמיר מתקרב ומתרחק בו זמנית מהתשובה לשאלה: מה הופך אדם לגיבור?
הסרט מנסה למפות את התכונות, הנסיבות והבחירות שמובילות אנשים להתנהג בצורה אלטרואיסטית, להפגין גבורה ולגלות חמלה כלפי אדם אחר. שמיר חוזר לניסוי הפסיכולוגי המפורסם של סטנלי מילגרם שנערך באוניברסיטת ייל בשנת 1963, שבחן מהי מידת הציות לסמכות כאשר אדם נדרש לבצע פעולה שעלולה להיות מנוגדת לערכיו או למצפונו. נתוני המחקר היו מדהימים: רק 10% מהמשתתפים סירבו לפגוע באדם אחר לעומת הרוב שציית בנאמנות עיוורת לסמכות גם במחיר של פגיעה בחיי אדם.
שמיר מנסה להתחקות ולהבין מי הם אותם 10%, שמהם אולי ניתן לזקק את החומר ממנו עשויים גיבורים.walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully